Volgende
Vorige

Nacht van de nacht groter dan ooit

Pikdonker werd het, toen de lampen van de boot uitgingen. Alleen het licht van de vuurtorens op de eilanden schoot af en toe voorbij. Annefloor Zuurbier van de Waddenvereniging vond de nachtelijke vaartocht indrukwekkend. Ze bevond zich dan ook op één van de meeste duistere plaatsen van het land: het Wad. “Iedereen was stil en geïmponeerd, toen de motor uitging. We hoorden alleen de wind. Later, in het schip, kregen we uitleg over het belang van duisternis voor de natuur.” De nachtelijke vaartocht, georganiseerd door de gemeente Harlingen, de Waddenvereniging en de Friese Milieu Federatie, was in trek. “In mum van tijd waren alle 120 kaarten uitverkocht”, vertelt Zuurbier. Het was die avond, op zaterdag 27 oktober 2012, één van de dertig Friese activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht.

De achtste editie van het landelijke evenement bracht in Friesland een recordaantal bezoekers op de been, stelt Gerben Bergstra van de Friese Milieu Federatie. Meer dan 1400 bezoekers genoten volgens hem van de schoonheid van donkere nachten. Bergstra: “In de Alde Feanen en de grachten van Leeuwarden gingen mensen het water op. De volkssterrenwacht in Burgum was open, net als het beroemde Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Meer dan de helft van de gemeenten en talloze bedrijven deden mee, onder meer door het doven van lichten op kerken en andere gebouwen. Zo stond de Oldehove in het donker.” Met acht edities achter de rug, merkt Bergstra dat het niet bij die ene nacht in het jaar blijft. “Het heeft absoluut effect. Gemeenten nemen structurele maatregelen. Ze kiezen voor zuinige ledverlichting, dimmen de reclameverlichting en stellen een verlichtingsbeleid op.” Volgend jaar weer een Nacht van de Nacht, stelt Bergstra, namelijk op zaterdag 26 oktober 2013. “Wij doen hoogstwaarschijnlijk in 2013 weer mee met een vaartocht”, laat Zuurbier weten.

Hoe donker zijn de Friese nachten?

Fryslân is één van de donkerste gebieden van Nederland. De provincie heeft een Friese hemelhelderheidskaart laten maken om de Friese duisternis in beeld te brengen. De kaart laat zien dat een groot deel van Fryslân donker tot erg donker is. Uitschieters zijn het Waddengebied, het gebied ten zuiden van Franeker en de Friese wouden.

Wat vinden Friezen van donkerte?

Een derde van de Friezen vindt dat er ’s nachts onvoldoende duisternis is in hun eigen omgeving. Dat blijkt uit een enquête van TNS NIPO die vorig jaar is uitgevoerd naar de beleving van de Friese ruimtelijke kwaliteit. Een vijfde vindt zelfs dat de situatie rond duisternis de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Weinigen ervaren een verbetering. De Friese Milieu Federatie heeft onlangs een lichthinderinventarisatie uitgevoerd. Na een oproep kwamen meer dan tweehonderd meldingen binnen. Uit de inventarisatie blijkt dat burgers openbare verlichting en verlichting uit en rondom gebouwen op veel plaatsen als hinderlijk ervaren.

Leave a Reply