Volgende
Vorige

De groene hemel van het noorden

Sinds begin mei 2013 kan het: de héle Elfstedentocht bevaren. Een langgekoesterde wens van menig Fries en watersportliefhebber komt daarmee in vervulling. De ontbrekende schakel – tussen Berltsum via Bartlehiem naar Leeuwarden, in de volksmond bekend als de ‘Hel van het Noorden’ – is afgelopen jaren fors opgeknapt. Talloze bruggen zijn vernieuwd en verhoogd, stuwen veranderd in sluizen en havens ingericht. En de natuur? “Die heeft goed meegelift met de werkzaamheden”, vertelt Arnoud de Vries van de Friese Milieu Federatie.

Vanaf het water hebben de waterliefhebbers volgens hem prachtig zicht op de nieuwe natuurgebieden, de kilometerslange natuurvriendelijke oevers, de vispassage en de smalle sloten die zijn verbonden met de hoofdvaart. Zelf schaatste De Vries er afgelopen winter. “Ze waren toen druk bezig met de aanleg”, zegt hij. De Vries is zeer te spreken over het proces. Hij ziet de Noordelijke Elfstedenvaarroute als een schoolvoorbeeld van hoe natuur en recreatie hand in hand samen kunnen gaan. “We zijn vroegtijdig bij het project betrokken, en hebben met talloze natuurorganisaties, lokale natuurexperts en sportvissers intensief meegedacht. Onze ideeën zijn in de plannen meegenomen. Het resultaat is een groene vaarroute, waar niet alleen waterrecreanten, maar ook waterplanten en vissen van profiteren. Stekelbaarzen zoeken dit voorjaar de ondiepe plekken op om ongestoord te paaien. Goed nieuws voor de lepelaars, die stekelbaarzen eten.” Wie uit de boot wil stappen, kan de lepelaars van dichtbij zien door de nieuwe vogelkijkschermen.

Hoe mooi vinden Friezen hun eigen landschap?

8,1

Rapportcijfer Friese landschap 2012

Friezen zijn dik tevreden over het Friese landschap. Dat blijkt uit de enquête in 2012 van TNS NIPO. Inwoners van Fryslân waarderen het landschap met maar liefst een 8,1. Wat de Friezen minder waarderen, zijn industrie, bedrijventerreinen, woonwijken en het verdwijnen van natuur en groen. Het geeft aan dat blijvende aandacht voor natuur en landschap een absolute must is. Ondertussen neemt het areaal bedrijventerreinen stelselmatig toe. Lag in 1996 nog 2.282 hectare van Friesland geplaveid met bedrijven, inmiddels is dat 3.720 hectare.

hectare fries bedrijventerrein